joi, martie 23, 2023

Acesta este motivul pentru care numarul cazurilor de infertilitate masculina au crescut!

 

Infertilitatea este o problema serioasa care afecteaza din ce in ce mai multi barbati din intreaga lume. In continuare iti vom prezenta care sunt motivele reale pentru care se intampla asta si ce poti face pentru a preveni aceasta problema.

Infertilitatea este o problema majora pentru foarte multe cupluri din intreaga lume si, in general, este pusa pe seama femeii. Medicii spun, insa, ca lucrurile nu stau deloc asa. In aproape jumatate dintre cazurile de infertilitate in cuplu, “de vina” este barbatul, iar cauzele sunt multiple. Ca si in cazul femeilor, stresul, greutatea in exces, dezechilibrele hormonale sau unele afectiuni netratate la timp se numara printre cei mai importanti factori de risc.

Numarul cazurilor de infertilitate masculina este tot mai mare, arata statisticile internationale, si reprezinta uneori singurul motiv pentru care un cuplu nu poate concepe o sarcina. Diagnosticul, insa, este greu de acceptat de catre barbati. Multi dintre ei refuza din start ideea de a-si testa fertilitatea si afla ca problema e a lor abia dupa ce partenera face investigatii de durata si cotisitoare.

Medicul Andreas Vythoulkas, specialist in obstetrica-ginecologie, cu supraspecializare in infertilitate, spune ca un cuplu poate fi considerat infertil atunci “cand nu reuseste sa obtina o sarcina vreme de un an – timp in care a intretinut raporturi sexuale regulate si neprotejate”, iar primul pas pe care trebuie sa-l faca pentru a vedea de ce nu obtine o sarcina este prezentarea la medic.

Daca un specialist in infertilitate recomanda investigatii, acestea trebuie facute si de femeie, si de barbat, subliniaza medicul. Se recomanda testarea barbatului, intr-o prima faza – si asta cu atat mai mult in cazul in cazul unei suspiciuni de infertilitate masculina – deoarece testele sunt mult mai simple. Se incepe cu o spermograma, care ofera primele indicii clare: analiza de laborator va arata calitatea si cantitatea spermatozoizilor.

„Din pacate, exista o reticenta din partea barbatilor atunci cand aud ca trebuie sa-si testeze fertilitatea. Dar este bine ca acestia sa stie ca o prima testare a lor este o cale mai rapida de a afla de unde provin problemele de infertilitate din cuplu. Si, nu in ultimul rand, daca este depistata problema de infertilitate de tip masculin, isi pot scuti partenera de investigatii mai laborioase si, foarte important, de lunga durata”, a explicat dr. Andreas Vythoulkas, specialist in infertilitate

Recoltarea spermei se va face dupa o perioada de abstinenta de minimum 48 de ore, intr-un recipient steril, de unica folosinta. De asemenea, se va evita consumul de alcool cateva zile inainte de test, iar pacientul va comunica medicului daca urmeaza vreun tratament pentru o afectiune cronica. Pentru ca, odata recoltat, materialul seminal trebuie sa ajunga cat mai repede in laboratorul de analize, recomandat este ca recoltarea sa se faca in interiorul clinicii, intr-o camera special amenajata, a explicat medicul. Chiar daca rezultatele primei spermograme se incadreaza in parametri normali, pacientul poate efectua si o a doua testare a materialului seminal pentru confirmarea primelor rezultate.

In urma spermogramei, pot iesi la iveala o serie de tulburari precum:

– Lipsa spermatozoizilor sau azoospermia

– Numar mai mic decat normalul al spermatozoizilor sau oligospermia

– Capacitatea redusa de deplasare a spermatozoizilor sau astenospermia

– Probleme care apar din cauza structurii si morfologiei spermatozoizilor sau teratospermia

Cauzele infertilitatii masculine

Cei mai importanti factori de risc pentru infertilitatea masculina sunt: stresul, greutatea in exces, consumul de alcool, tutun si droguri, conditiile toxice de munca (expunerea la pesticide, plumb, radiatii sau metale grele), obstructiile congenitale si traumatisme la nivelul testiculelor. De asemenea, exercitiile fizice duse la extrem, precum si administrarea de steroizi pot scadea numarul spermatozoizilor. Netratarea la timp ale unor afectiuni precum: rubeola, rujeola si oreionul, boli ale copilariei ce afecteaza structura testiculului, sau ale unor boli cu transmitere sexuala (Chlamydia si Gonoreea).

Sursa: jurnalul.ro

Ultimele stiri

Stiri