Acasă Sanatate Acesta este adevarul despre consumul de oua! Iata ce riscuri prezinta pentru sanatate si cate ar trebui sa consumi!

Acesta este adevarul despre consumul de oua! Iata ce riscuri prezinta pentru sanatate si cate ar trebui sa consumi!

0
Acesta este adevarul despre consumul de oua! Iata ce riscuri prezinta pentru sanatate si cate ar trebui sa consumi!

 

Sunt ouale o alegere sanatoasa pentru organismul nostru? Cate oua avem voie sa consumam? Daca sufar de colesterol am voie sa mananc oua? Raspunsul la aceste intrebari si alte informatii importante despre acest alimente controversat vor fi prezentate in randurile urmatoare.

Fiind vinovate de intoxicatiile cu salmonella si o sursa importanta de colesterol, ouale au fost ani la rand considerate prea riscante pentru sanatate. Studii mai recente despre consumul de alimente bogate in colesterol au aratat ca acestea nu influenteaza atat de mult pe cat se credea nivelul valorilor sanguine, iar dintre toate, ouale contribuie mult mai putin la infundarea arterelor si la aparitia bolilor cardiovasculare comparativ cu grasimea saturata din anumite carnuri sau din produsele lactate.

Un ou de dimensiuni medii contine 200 de miligrame de colesterol, dar are mai multe grasimi nesaturate decat grasimi saturate, deci mai putin nocive.

Fundatia Britanica pentru Sanatatea Inimii a renuntat, inca din 2007, la recomandarea de a limita consumul de oua la doar 3 pe saptamana si, mai mult decat atat, pe site-ul sau apar retete pentru bolnavii de inima care contin oua intregi (nu doar albusuri).

Colesterolul este esential in organism. Este o molecula structurala care face parte din membrana fiecarei celule. Este folosit si pentru a produce hormoni steroizi, precum testosteronul, estrogenul si cortizolul. Fara colesterol,  nu am exista. Organismul a dezvoltat cai elaborate pentru a se asigura ca are mereu o cantitate suficienta. Deoarece obtinerea colesterolului din dieta nu este totdeauna suficienta, ficatul produce de fapt colesterol. Dar atunci cand consumam alimente bogate in colesterol, de exemplu multe oua, ficatul produce mai putin.

In cazul consumului de oua, studiile arata ca in general, colesterolul HDL (”bun”) creste; nivelul colesterolului total si LDL („rau”) de obicei nu s-a modificat, dar uneori a crescut usor; consumul de oua bogate in Omega-3 poate scadea nivelul trigliceridelor din sange, un alt factor important de risc; nivelul din sange al antioxidantilor carotenoizi, precum luteina si zeaxantina, creste semnificativ.

Se pare ca raspunsul depinde de individ. In cazul a 70% dintre persoane, nu are niciun efect asupra colesterolului total sau LDL. Totusi, pentru 30% dintre persoane aceste numere au crescut usor.

Agentia pentru Standarde Alimentare din Marea Britanie (FSA) descrie oul ca aliment bogat in proteine de calitate, care poate fi consumat fara probleme atata vreme cat nu este gatit cu unt sau cu grasimi animale. Un ou de marime medie are doar 80 de calorii, iar galbenusul este bogat in vitamina B12, riboflavina, folat si vitamina D. Contine substante nutritive importante pentru creier si antioxidanti puternici care pot proteja ochii. Cele mai sanatoase oua sunt cele imbogatite cu Omega-3 sau cele de la gaini crescute pe pasune. Acestea contin mai mult Omega-3 si vitamine liposolubile.

Nu exista o recomandare clara privind numarul de oua pe care ar trebui sa-l consumam, dar studiile sugereaza ca unul pe zi nu reprezinta nici un risc. Persoanele cu diabet ar trebui totusi sa consume mai putin, pentru ca ele constituie o categorie mai vulnerabila in ceea ce priveste incidenta bolilor de inima. In general, insa, ouale sunt un mic dejun mult mai sanatos decat cerealele cu zahar, de exemplu, asta in conditiile in care nu sunt insotite de grasimi, cum ar fi carnaciorii sau bacon-ul, untul si, de asemenea, fara prea multa sare.

Sursa: rador.ro