Uneori poate fi destul de greu de diferentiat mitul de adevar in cazul cafeinei. Este atat de folosita de catre noi toti, voit sau mai putin, si este pe piata de foarte mult timp. De aceea, exista riscul ca majoritatea informatiilor pe care le avem despre ea, aflate de la parinti, bunici sau consumatori inraiti, sa fie putin distorsionate.
Pentru multi dintre noi, nicio zi nu poate incepe fara o cafea buna. Fie ca este vorba de aroma tare, fie ca avem nevoie de doza de energie pe care o ceasca de cafea ne-o ofera, obiceiul este raspandit, peste tot pe glob. Chiar daca in opinia multor specialisti cafeaua are mai degraba efecte negative asupra organismului (insomnie, palpitatii, dureri de cap), exista medici care o recomanda pentru banaficiile aduse sanatatii. Potrivit site-ului The Daily Meal, exista cel putin patru beneficii pe care o doza de cafea buna le are pentru sanatate.
Arde grasimile. Cafeina stimuleaza termogeneza, procesul prin care organismul transforma mancarea in energie. Daca bei o cana de cafea, creste numarul de calorii pe care corpul le ”arde” de-a lungul zilei.
Scade riscul de cancer. Potrivit Jurnalului American de Nutritie Clinica, consumul a patru, cinci cesti de cafea pe zi scade cu 15 procente riscul de a face cancer colorectal.
Protejeaza ficatul. Un studiu realizat la Universitatea din Minnesota a deomnstrat ca un consum ridicat de cafea poate reduce riscul de a dezvolta carcinom hepatocelular, cea mai intalnita forma de cancer de ficat.
Previne diabetul. Cercetatorii spun despre cafea ca reduce riscul aparitiei diabetului, deoarece creste toleranta organismului la insulina.
In plus, cafeaua contine antioxidanti care neutralizeaza radicalii liberi din organism, contribuind astfel la reducerea stresului si, in general, spun cercetatorii, la o speranta de viata mai mare.
Sursa: jurnalul.ro