Nu ar trebui sa ne mire faptul ca in tarile nordice numarul cazurilor de boli cardiovascualare este considerabil mai mic spre deosebire de restul tarilor. Motivul? Un tip special de grasime care poate proteja sistemul cardiovascular, poate imbunatati memoria si care poate preveni unele dintre cele ai temute boli neurodegenerative, cum ar fi Parkinson si Alzheimer.
Protejati-va neuronii si memoria cu acizii grasi esentiali omega 3, niste grasimi sanatoase care se gasesc in pestele gras oceanic, nuci, alune, uleiul de in, de rapita, de soia, de nuca! Aceasta este recomandarea cercetatorilor de la Universitatea Laval (Canada). Studiul efectuat la Universitatea Laval si coordonat de prof. Frederic Calon a aratat ca acizii grasi esentiali omega 3 pot preveni bolile neurodegenerative – Parkinson si Alzheimer. O alimentatie bogata in omega 3 poate de asemenea sa reduca simptomele acestor boli in momentul in care au fost depistate.
Protejati-va neuronii si memoria cu acizii grasi esentiali omega 3, niste grasimi sanatoase care se gasesc in pestele gras oceanic, nuci, alune, uleiul de in, de rapita, de soia, de nuca! Aceasta este recomandarea cercetatorilor de la Universitatea Laval (Canada). Studiul efectuat la Universitatea Laval si coordonat de prof. Frederic Calon a aratat ca acizii grasi esentiali omega 3 pot preveni bolile neurodegenerative – Parkinson si Alzheimer. O alimentatie bogata in omega 3 poate de asemenea sa reduca simptomele acestor boli in momentul in care au fost depistate.
Acizii grasi omega 3 sint constituenti esentiali ai membranelor celulare cerebrale. De aceea, creierul functioneaza la parametrii optimi doar daca mincam peste, nuci, ulei de in sau de soia. S-a demonstrat ca persoanele peste 70 de ani care maninca peste in fiecare zi au rezultate mai bune la testele cognitive decit cele a caror dieta este saraca in peste.
Macrou, hering, somon
Pentru protejarea neuronilor, cei mai buni sint acizii grasi omega 3 cu lant lung: EPA (acidul eicosapentaenoic) si DHA (acidul docosahexaenoic). Acestia se gasesc in pestele gras oceanic de apa rece: macroul, heringul, somonul, tonul, codul, sardina. In uleiul de in, de rapita, de soia, in nuci sau alune se gasesc acizi grasi omega 3 cu lant scurt (acidul alfalinolenic). „Organismul persoanelor sanatoase poate sa transforme acizii omega 3 cu lant scurt din nuci, alune sau ulei de in in acizi omega 3 cu lant lung. O data cu inaintarea in virsta, enzimele sint din ce in ce mai putin active, iar organismul virstnicilor nu mai poate transforma acizii omega 3 cu lant scurt in acizi cu lant lung. De aceea, ei trebuie sa consume cu precadere peste. Altfel, lipsa acizilor omega 3 este cauza imbatrinirii accelerate, a degradarii fizice si intelectuale”, arata prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.
Parkinson, Alzheimer
Cauza bolii Parkinson este disparitia neuronilor care produc dopamina, substanta care permite coordonarea miscarilor. Pe masura ce scade nivelul dopaminei, apar simptomele bolii Parkinson: tremuraturi, incetinirea miscarilor. Reducerea nivelului dopaminei este mai rapida in absenta alimentelor bogate in acizi omega 3, atrag atentia reprezentantii Societatii americane de biologie experimentala. Putem spune astfel ca absenta din dieta a pestelui, a uleiului de in, de nuca este un factor de risc in aparitia bolii Parkinson.
S-a demonstrat de asemenea ca membranele neuronilor imbatrinesc mai repede daca nu primesc omega 3, ceea ce creste riscul de Alzheimer. Solutia prevenirii Alzheimer? Pestele! Grasimile din peste pot stimula productia unei proteine – numita LR.11 – care previne degenerescenta cognitiva. Mai mult, specialistii spun ca acizii omega 3 sint responsabili cu starea de bine, cu prevenirea depresiilor. De asemenea, acizii grasi esentiali omega 3 mentin elasticitatea vaselor sangvine si previn imbatrinirea precoce.
Pentru mentinerea functiilor cognitive, pentru prevenirea starilor depresive este important atit aportul de acizi grasi omega 3, cit si raportul dintre acestia si un alt tip de acizi grasi esentiali – cei omega 6. Acizii omega 6 se gasesc mult mai usor in alimente: ulei de floarea-soarelui, de sofranel, de germeni de porumb. Daca sint consumati in exces, acizii grasi omega 6 au efect proinflamator, crescind riscul de aparitie a numeroase boli, printre care se numara si maladiile Alzheimer si Parkinson. Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi arata ca raportul intre cele doua tipuri de acizi ar trebui sa fie de 1:1, 1:2, maximum 1:4, adica o parte acizi omega 3 din peste la maximum patru parti acizi omega 6 din uleiuri vegetale. „Dieta moderna a distrus acest echilibru. Gasim raporturi de 1:22, 1:24 intre omega 3 si omega 6. Omul modern maninca multe grasimi saturate (carne, lactate) si acizi omega 6 (uleiuri vegetale), insa pune pe masa foarte rar macrou, ton, cod, sardine, somon – surse de acizi omega 3”, arata specialistul nostru.
NUCI. Acizii grasi esentiali omega 3 si omega 9, pe care ii contin nucile, actioneaza asupra asimilarii grasimilor de catre organismul uman. Astfel, cinci-sase nuci zilnic contribuie la mentinerea colesterolului in limite normale.
ECHILIBRU. Uleiul de cinepa este cel mai echilibrat in ceea ce priveste raportul intre acizii grasi omega 3 si omega 6. Acest ulei contine o parte omega 3 la doua parti omega 6. Cel mai dezechilibrat este uleiul de floarea-soarelui, in care raportul dintre omega 3 si omega 6 este de 1 la 126. Uleiul de floarea-soarelui este cel mai nesanatos, dar totusi cel mai folosit in bucatarie.
PESTE OCEANIC. Carnea de peste este mai usor de digerat decit alte tipuri de carne. In urma cu 15-20 de ani, nutritionistii pledau pentru pestele de apa dulce, cu carne slaba (crap, salau, somn). Lucrurile s-au schimbat in prezent, specialistii recomandind pestele gras oceanic: somon, ton, hering, macrou. Datorita acizilor grasi esentiali omega 3, acesta este cea mai buna solutie pentru protejarea functiilor cognitive. Cu o conditie: sa mincam peste de trei-patru ori pe saptamina.
SUPLIMENTE. „Persoanelor care nu maninca peste din diferite motive le recomand suplimentele nutritive cu acizi grasi esentiali omega 3. Aceste suplimente contribuie la mentinerea echilibrului intre acizii omega 3 si omega 6. Suplimentele cu omega 3 asigura atit sanatatea creierului, cit si buna functionare a inimii, sistemului circulator, rinichilor, ficatului, pancreasului”, precizeaza prof. dr Gheorghe Mencinicopschi.
Sursa: jurnalul.ro