miercuri, martie 29, 2023

Acest motiv cu siguranta te va face sa bei un paharel de vin rosu, fie ca-ti place fie ca nu!

Batranii nostri nu aveau nevoie de studii stiintifice pentru a realiza efectele uimitoare ale vinului asupra organismului. Vinul rosu este benefic intr-atat de multe moduri incat este incredibil. Cu siguranta acest motiv te va face sa bei un paharel de vin rosu, fie ca-ti place fie ca nu!

Un pahar de vin rosu pe zi protejeaza plamanii de efectele negative ale fumatului. Resveratrolul, antioxidant prezent in vinul rosu, reduce actiunea substantelor toxice din fumul de tigara asupra organismului.

Un pahar de vin rosu pe zi protejeaza plamanii de efectele negative ale fumatului. Resveratrolul, antioxidant prezent in vinul rosu, reduce actiunea substantelor toxice din fumul de tigara asupra organismului.

Fumatorii care beau un pahar cu vin rosu zilnic prezinta mai putine riscuri de a suferi de cancer pulmonar. Aceasta este concluzia unui studiu efectuat de cercetatorii de la Kaiser Permanente, o organizatie de sanatate din California. Studiul publicat in revista Cancer Epidemiology Biomarkers a reunit datele unui program la care au participat 84.170 de persoane, cu varste cuprinse intre 45 si 69 de ani. „La sfarsitul celor 6 ani de studiu am observat ca un consum moderat de vin reduce problemele pulmonare la fumatori. Astfel, fumatorii care beau un pahar cu vin rosu pe zi prezinta mai putine riscuri de a suferi de cancer pulmonar decat cei care nu beau deloc vin rosu”, afirma dr Chun Chao, coordonatorul studiului. Cercetatorii californieni atrag atentia ca asta nu inseamna ca puteti fuma in continuare daca beti vin rosu. Ci doar ca vinul reduce din efectele nedorite ale fumatului.

Antioxidanti

Proprietatile vinului rosu se datoreaza resveratrolului, dar si celorlalti antioxidanti pe care ii contine: potasiu, magneziu, calciu, vitamine din

complexul B. In vinul rosu se gasesc de trei-cinci ori mai mult resveratrol decat in cel alb, deoarece mustul fermenteaza mai mult impreuna cu pielita si coditele boabelor de strugure. S-a dovedit ca resveratrolul scade rezistenta celulelor tumorale, de asemenea reduce nivelul colesterolului si previne afectiunile cardiovasculare. Alaturi de resveratrol, actioneaza polifenolii din vin. Cu cat vinul rosu este mai tanar, cu atat protectia asupra plamanilor si inimii este mai mare. In cazul vinului mai vechi, proprietatile antioxidante scad, pentru ca in timpul proceselor de maturare a vinului rosu, polifenolii se oxideaza, iar caracterul lor antioxidant dispare. Dr Chun Chao precizeaza ca rezultatele obtinute de echipa sa sunt valabile doar pentru vinul rosu. Alte bauturi – vinul alb, berea – nu au efect protector asupra plamanilor.

100 ml vin rosu

Calorii    63

Potasiu    100 mg

Magneziu    20 mg

Fosfor    20 mg

Calciu    7 mg

Fier    0,9 mg

Vitamina B1    0,01 mg

Vitamina B2    0,02 mg

Vitamina B3    0,09 mg

Vitamina B6    0,02 mg

Sursa: jurnalul.ro

Ultimele stiri

Stiri