luni, mai 29, 2023

Acest condiment din bucataria ta este mai puternic decat o cafea tare!

Putine sunt bucatariile in care lipseste aceasta planta foarte apreciata pentru aroma sa si pentru beneficiile sale extraorinare. Citeste in continuare de ce este considerata a fi mai puternica decat o cafea tare si pentru a afla despre ce planta este vorba.

Cunoastem si folosim aceasta planta, cel mai des, in calitate de condiment, insa trebuie cunoscut faptul ca ea are proprietati curative nebanuite.

De exemplu, o cana de infuzie din aceasta planta, dimineata, tine loc de cafea – ba, chiar, este mai puternica decat aceasta din urma si nu are nici efectele negative (pentru hipertensivi) ale cafeinei.

Uleiurile volatile (carvacol, linalol, pinen, borneol, timol), taninurile, substantele amare, sarurile minerale, mucilagiile aflate in compozitia acestei plante fac din ea un puternic antiseptic, analgezic sau calmant al tusei.

Preparatele care o au ca baza sunt indicate in caz de: dispepsii, dischinezii biliare, viermi intestinali, plagi, reumatism, guta, seboree. De asemenea, planta ajuta la tratarea problemelor digestive precum aerofagia, eructatia persistenta, flatulenta, digestia lenesa si fluxul biliar sarac, precum si la calmarea tusei, guturaiului si astmului.

Ne putem bucura de proprietatile consumand-o si sub forma de ceai, infuzie, tinctura sau uleiuri esentiale.

Cea mai cunoscuta actiune binefacatoare a acestei plante este aceea de a calma tusea – 3 cani de ceai pe zi te pot scapa de tusea deranjanta.

In ameliorarea starilor de stres si a bolilor de nervi, ca si pentru a-ti asigura o zi plina de energie, cate o cana cu ceai, bauta dimineata, are un efect mult mai bun decat cafeaua.

Inainte de a afla alte proprietati miraculoase ale acestei plante, sa-i aflam si numele. Nu fiti surprinsi, este vorba despre… CIMBRU.

In combaterea crampelor menstruale sau a tulburarilor menstruale sunt recomandate cate 2-3 cani de ceai de cimbru, zilnic.

Sub forma de gargara poate fi administrat in amigdalite, faringite, laringite.

Planta este prescrisa uneori in tratamentul afectiunilor gingivale.

Extractul (tinctura) de cimbru este folosit in special la tratamentul afectiunilor gastrointestinale sau a bolilor aparatului respirator. O raceala obisnuita insotita de tuse, sau o gripa netratate la timp si eficient, pot duce la pneumonie. Pentru a evita o astfel de complicatie neplacuta se recomanda tinctura de cimbru.

Uleiul esential de cimbru este antiseptic, de aceea este recomandat adesea pentru taieturi minore si rani, ca si pentru muscaturile si intepaturile de insecte. Pentru tratamentul bolnavilor ce au suferit o pareza, un atac de apoplexie, atrofie musculara sau o entorsa, se recomanda aplicarea de ulei de cimbru pe locurile afectate.

Sursa: doctorulzilei.ro

Ultimele stiri

Stiri