joi, martie 30, 2023

Aceasta planta din Romania este considerata o buruiana dar putini stiu ca ucide celulele canceroase!

Stirul este una dintre plantele considerate de cei mai multi oameni din Romania o buruiana si este adesea folosita la hrana animalelor din gospodarie. Cu toate acestea, dupa ce vei citi informatiile de mai jos, cu siguranta vei incepe sa o privesti altfel si sa o apreciezi la adevarata ei valoare.

Este o planta bogata in vitamine, in special A, K, B1, B3, B5, B6, B17, C, E, riboflavina, acid folic si folat, in minerale precum calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, zinc si cupru. Pentru cei care n-o recunosc aceasta poarta numele de STIR, iar cei mai multi o cred buruiana.

Frunzele contin cu 25% mai multe proteine si mult mai mult lisina decat orice produs obtinut din porumb sau alte cereale si mai multa metionina decat soia, dupa cum se mentioneaza pe site-ul ierburiuitate.wordpress.com. De asemenea, contine cantitati importante de provitamina A (beta-caroten), stirul fiind bogat in acizi grasi polinesaturati (PUFA), in special acid linoleic, potrivit votp.info.

De la stir se pot consuma partea verde, tulpina si semintele. Frunzele tinere, cu un gust asemanator cu cel al nucii, se folosesc la prepararea salatei, tocanitei, se pot adauga la ciorbe, pot fi preparate la fel ca spanacul. Ele se culeg din partea cea mai de jos a tulpinii, pe intreg parcursul verii si pana toamna tarziu.

Semintele pot fi consumate ca atare, prajite (au un gust delicat) dar se poate obtine din ele ulei si faina. Acestea pot imbogati alte mancaruri, dandu-le un gust piperat. Faina poate fi consumata simplu, poate fi folosita la prepararea de prajituri sau paine (nu contine gluten), precum si in amestec cu alte tipuri de faina pentru diverse preparate.

Niciuna dintre speciile de amarant nu este toxica, insa toate contin cantitati mici de acid oxalic. Excesul de acid oxalic inhiba absorbtia calciului si a zincului si influenteaza negativ persoanele care sufera de afectiuni ale rinichilor, artrita sau reumatism. De accea consumul in cantitati mari, zile la rand, este nerecomandat.

Sursa: realitatea.net

 

Ultimele stiri

Stiri