sâmbătă, aprilie 1, 2023

Aceasta planta biblica iti poate tine tensiunea sub control!

 

Isopul este una dintre plantele careia vechile civilitatii ii recunosteau proprietatile uimitoare, dovada regasindu-se chiar in Biblie.

Dovada a vechimii utilizarii isopului ca leac sta chiar Vechiul Testament, in care este mentionat in psalmii lui David ca planta purificatoare. Nu intamplator, isopul este numit si iarba sfanta sau cimbru cel bun. Este indicat intr-un numar impresionant de boli, mai ales in cele respiratorii si cardiovasculare.

Planta erbacee rezistenta la ger si seceta, isopul se remarca prin florile de un violet sau roz electrizant, care tradeaza continutul bogat in flavonoide, substante antioxidante si antibiotice, scad tensiunea arteriala si protejeaza vasele de sange. Un alt secret al isopului este substanta amara numita hisopina, un bun tonic, care si ajuta in caz de anemie.

Infuzia scade tensiunea arteriala

Consumat sub forma de ceai, isopul imbunatateste circulatia sangelui, tine sub control tensiunea arteriala si este benefic in tratamentul unor boli respiratorii ca bronsita, laringita, traheita si astmul bronsic.

Este indicat ca, de-a lungul zilei, sa se bea 2 cani de infuzie de isop preparata din 2 lingurite de flori uscate si 250 ml de apa clocotita. Remediul este bun si in bolile gastrice, hepatice, renale si reumatice, meteorism si amenoree.

Semintele, de ajutor in cistita

Alaturi de florile de isop si semintele acestei plante sunt utilizate in scop medicinal. Pot fi consumate ca atare de catre cei care sufera de constipatie. Efectul laxativ este asigurat daca se ia o lingura de seminte cu putina apa, seara, inainte de culcare.

Din semintele de isop se poate prepara un decoct cu care se fac spalaturi in caz de cistita. Alaturi de tratamentul recomandat de medic, se fierb 4 linguri de seminte de isop in 2 cani de apa. Dupa 15 minute, se lasa decoctul la racit inainte de a-l folosi.

Maceratul reda starea de bine

Tot din semintele de isop se poate prepara un macerat la rece, indicat in inflamatiile intestinale si in astenie. E nevoie de 2 lingurite de seminte si o cana cu apa. Se lasa maximum 8 ore la temperatura camerei, se strecoara si se bea pe parcursul unei zile, inainte de masa.

In plus, leacul favorizeaza concentrarea si actioneaza ca tonic asupra psihicului. Daca-l bei dimineata, pe stomacul gol, 3 saptamani, este un remediu excelent in gastrita.

Pulberea creste apetitul

Cand raceala sau gripa nu-ti da pace, isopul este de ajutor pentru descongestionarea mucoazei nazale si intarirea imunitatii. Se ia o jumatate de lingurita de pulbere, pe stomacul gol, de 3 ori pe zi, pe o perioada de 2 saptamani. Pentru o mai mare eficienta, se tine pulberea sub limba 5-10 minute, apoi se inghite cu putina apa. Este si o modalitate de a sta departe de infectii. Pentru a induce o stare de bine si pentru persoanele cu un apetit scazut, se recomanda folosirea pulberii in acest mod: o lingurita de planta se pune intr-un pahar cu apa, se lasa peste noapte si se bea cu un sfert de ora inainte de masa.

Cataplasmele, bune in luxatii

In tratamentul echimozelor, luxatiilor, cearcanelor, ranilor, herpesului, intepaturilor si ulcerelor venoase, isopul este de ajutor daca este folosit sub forma de comprese sau cataplasme.

Din 2 linguri de pulbere de isop si putina apa calda, se prepara o pasta care se aplica pe locul cu probleme, timp de 3 ore. In caz de herpes, se aplica local comprese cu infuzie concentrata de isop facuta din 4 lingurite de planta uscata la o cana cu apa.

Uleiul esential revitalizeaza

Sub forma de ulei esential, isopul actioneaza ca relaxant, cicatrizant, antiseptic, bactericid, expectorant. In bronsite si raceli, se pot amesteca 10 ml de ulei esential de isop cu 20 ml de ulei vegetal (de floarea-soarelui sau de masline) cu care se fac frectii.

Si inhalatiile sunt benefice. Pentru acestea, se folosesc 2 picaturi de ulei la un litru de apa fiarta. Se acopera capul cu un prosop si se inhaleaza aburii maximum 10 minute.

Stiai ca…

…in combinatie cu ulei vegetal, uleiul esential de isop se poate aplica si pentru un masaj tonifiant, in caz de intepaturi de insecte, cicatrice inestetice, iritatii si rani superficiale ale pielii, prevenind aparitia unei infectii?

Sursa: clicksanatate.ro

 

 

 

Ultimele stiri

Stiri