Cancerul mamar este o afectiune in care celulele care alcatuiesc sanii incep sa creasca anormal intr-o maniera necontrolata.
Cancerul mamar este cel mai frecvent tip de cancer la femei, desi cancerul pulmonar ramane cauza principala de deces atat la femei cat si la barbati. Aproximativ 1% din toate cazurile de cancer mamar apare la barbati adulti.
Femeile care sufera de cancer de san au sanse mai mari sa supravietuiasca afectiunii daca iau aspirina de trei-patru ori pe saptamana, arata un studiu efectuat de cercetatorii din Statele Unite.
Aspirina luata de cel putin trei sau patru ori pe saptamana scade riscul de raspandire al cancerului cu 60% si creste rata supravietuirii cu pana la 71%. Totusi, studiul arata ca daca femeile ar lua aspirina mai mult de sase ori pe saptamana, riscul de raspandire a cancerului scade doar 43%.
Pe de alta parte, specialistii avertizeaza ca aspirina poate avea si efecte daunatoare asupra organismului, cum sunt iritarea mucoasei stomacului care poate duce la ulcer sau chiar la hemoragii interne fatale. Iar femeile diagnosticate cu cancer de san sunt sfatuite sa inceapa tratamentul cu aspirina abia la un an de la diagnostic, din cauza efectelor pe care le poate avea aceasta in combinatie cu chimioterapia.
„Aspirina nu poate fi considerata un substitut pentru tratamentele de cancer, iar consumarea medicamentului poate avea efecte negative destul de grave. Cercetarea va fi aprofundata pentru a fi stabilit cu exactitate efectul aspirinei asupra cancerului de san”, a declarat specialista Michelle Holmes, de la Harvard Medical School.
Sursa: libertatea.ro