joi, iunie 8, 2023

Aceasta leguma nu ar trebui sa lipseasca din dieta ta daca ai probleme cardiovasculare!

In cazul in care evitai aceasta leguma, dupa cei vei citi beneficiile prezentate in randurile urmatoare, cu siguranta nu vei mai face asta. Iaa de ce cenusareasa legumelor nu ar trebui sa lipseasca din dieta ta!

Ceapa previne aparitia maladiilor cardiovasculare si alina problemele celor care sufera deja cu inima. Substantele din compozitia ei scad riscul de tromboza si reduc nivelul colesterolului.

Scade colesterolul

Quercitina din ceapa (in special din ceapa galbena) protejeaza organismul de colesterolul „rau“, oxidat. De aceea, un consum ridicat de ceapa galbena este asociata unui risc mai scazut de maladii coronariene. Si saponinele din ceapa au capacitatea de a scadea colesterolul din sange.

Impiedica formarea cheagurilor

Persoanele care consuma frecvent o ceapa jumatate pe zi prezinta risc redus de tromboza venoasa (cand care circulatia sangelui in vene este blocata din cauza formarii unui cheag de sange), compusii antioxidanti si cu sulf ai cepii impiedicand agregarea plachetara (fenomen care creste riscul formarii cheagurilor). In plus, consumul de ceapa scade nivelul trigliceridelor in sange.

Protejeaza inima

Antioxidantii sunt compusii care protejeaza celulele corpului de actiunea toxica a radicalilor liberi in exces. Acestia sunt implicati inclusiv in procesul de dezvoltare al maladiilor cardiovasculare. Principalele clase de antioxidanti din ceapa sunt antocianinele si flavonolii (quercitina). Antocianinele dau culoarea rosie anumitor varietati de ceapa, iar flavonolii dau culoarea galbena. Acesti compusi antioxidanti se afla, cu precadere, in straturile superioare ale legumei. Ceapa rosie are o activitate antioxidanta de pana la opt ori mai mare ca cea a cepei de culoare palida.

Combate anemia

Cura cu vin din ceapa este indicata intr-o gama larga de afectiuni, de la astenii pana la anemii. Pune intr-o sticla de 1 litru 250-300 g de ceapa taiata marunt. Adauga 100 g de miere si vin alb pana umpli recipientul. Lasa vasul acoperit 2 saptamani, filtreza amestecul si ia 50 de ml de vin de ceapa de 3 ori pe zi, inainte de mese. Pentru a inlatura starea de oboseala, bea cate 3 linguri de vin de ceapa, zilnic, inainte de micul dejun, pranz si cina.

Sursa: clickpentrufemei.ro

Ultimele stiri

Stiri