Varza murata este nelipsita de pe masa romanilor la sarbatorile importante si pe buna dreptate, deoarece este un remediu excelent impotriva constipatiei, iar mesele cu mancaruri grele necesita si prezenta acesteia.
Varza murata contine vitamina C , ajutand la intarirea sistemului imunitar. De asemenea, in varza murata se gaseste vitamina B12, fiind printre putinele alimente vegetale care o contine, care incetineste imbatranirea si protejeaza sistemul nervos, prevenind pierderile de memorie.
Mai mult decat atat, varza murata este excelenta in tratarea ulcerului, deoarece aceasta contine vitamina U, vitamina antiulceroasa. Atat varza murata, cat si cea cruda sunt recomandate in diete si cure de slabire datorita aportului caloric foarte redus. Persoanele hipotensive pot consuma zilnic cate un pahar de zeama de varza murata, de asemenea si persoanele care sufera de constipatie.
Zeama de varza murata ajuta la detoxifierea organismului si la prevenirea infectiilor respiratorii pe timp de iarna, contribuind la vitaminizarea si mineralizarea organismului.De asemenea, varza murata, la fel ca toate alimentele fermentate, este o sursa extraordinara de probiotice. In aproximativ 150 de grame de varza murata se gasesc peste 10 miliarde de bacterii benefice, avand un rol foarte important pentru mentinerea sanatatii intestinelor si indepartarea eficienta a toxinelor din organism.
Varza murata poate preveni aparitia cancerului, sustine nutritionistul bulgar Donka Baikova. In sezonul virusurilor, alimentul traditional al bulgarilor reprezinta un medicament natural. Varza murata contine multe vitamine si aduce in organism bacterii producatoare de acid lactic, un probiotic natural. Singurul minus este concentratia mare de sare, astfel incat nutritionistii recomanda ca solutia sarata sa fie de doar 2%. „Varza murata reduce mediul favorabil pentru dezvoltarea bacteriilor patogene si previne aparitia cancerului. In al doilea rand, substantele benefice trec prin bariera intestinala si ajung la ficat, inhiband producerea de colesterol si de trigliceride. Aceste bacterii lactice reduc reactiile alergice din organism. De asemenea, varza murata ofera protectie mucoproteica, scazand cu cel putin 30% riscul de a dezvolta cancer, in special cancer de colon. Exista studii care demonstreaza ca un consum de varza murata de doua ori pe saptamana reduce considerabil riscul de cancer de san”, a mai spus prof. Donka Baikova.
Sursa: rador.ro