Erbacee micuta cu flori liliachii, cu inaltime pana la 13 cm, brandusa de toamna apartine familiei iridaceelor. Are o dezvoltare deosebita si indelungata, ajungand la inflorire abia toamna tarziu. Brandusa de toamna creste in zonele de deal, in locuri umede. Fructul, de marimea unei nuci, este otravitor, brandusa de toamna fiind considerata o planta toxica, deci o planta periculoasa.
Pentru uz medicinal se recolteaza semintele si bulbul, din care se obtin preparate cu aplicatii deosebite, cel mai important si mai cunoscut fiind tinctura. Acest preparat va fi folosit cu maxima precautie si nu va fi lasat sub nici o forma la indemana copiilor.
Putini dintre noi stiu ca brandusele de primavara si de toamna sunt plante de leac. Aceste doua flori au fost asociate aceluiasi nume, desi sunt doua specii de flori diferite, datorita culorii florilor si a formelor asemanatoare.
In traditia populara s-a creat obiceiul de a fi consumata, in stare cruda, prima brandusa gasita primavara ca preventie contra „frigurilor”. Se foloseste, de asemenea, la spalarea ranilor, ca dezinfectant si cicatrizant. Brandusa de primavara este comestibila spre deosebire de cea de toamna, care este toxica. Petalele acestei au fost folosite la prepararea dulceturilor de primavara. In forma uscata, florile sunt folosite pentru ornarea ciocolatei sau a prajiturilor.
Planta contine uleiuri grase, fitosterol si este indicata in afectiuni ale pielii, precum tratarea cosurilor si a ridurilor, redand elasticitatea si supletea pielii, potrivit site-ului biaplant.ro. Are de asemenea un efect antiinflamator.
Brandusa de toamna este folosita in scopuri medicinale inca din timpuri stravechi. Partile utilizate in medicina sunt semintele si bulbo-tuberculii. Acestea au proprietati analgezice, antigutoase, antiinflamatoare, anticanceroase si antireumatice. Medicamentele pe baza de extract de brandusa de toamna se folosesc in tratarea unor afectiuni precum psoriazisul, sclerodermia, bronsita etc. Extern, planta poate fi utilizata sub forma de bai locale, comprese sau cataplasme in tratarea leziunilor precanceroase, psoriazisului si a pediculozei.
Sursa: agerpres.ro