Acasă Sanatate Aceasta boala este mai grava decat cancerul – 9 din 10 pacienti din Romania sufera fara sa stie ca o au!

Aceasta boala este mai grava decat cancerul – 9 din 10 pacienti din Romania sufera fara sa stie ca o au!

0
Aceasta boala este mai grava decat cancerul – 9 din 10 pacienti din Romania sufera fara sa stie ca o au!

 

Aceasta boala reprezinta un sindrom complex care este insotit de edem, de oboseala si de dificultate in desfasurarea activitatilor simple. Citeste in continuare pentru a afla mai multe despre acest inamic al sanatatii tale care afecteaza un numar foarte mare de oameni in Romania.

Insuficienta cardiaca este prima cauza de internare in spitalele din Romania. Foarte grav este ca 9 din 10 persoane care sufera de insuficienta cardiaca nu stiu ca au acest diagnostic.

Aproximativ un milion de persoane din Romania sufera de insuficienta cardiaca (4.7% din populatie, conform studiilor). Si, in fiecare an, 25.000 de persoane sunt diagnosticate cu insuficienta cardiaca, la noi in tara. Mai grav este ca 9 din 10 persoane care sufera de insuficienta cardiaca, in Romania, nu stiu ca au acest diagnostic. Insuficienta cardiaca este prima cauza de internare in spitalele din Romania. Supravietuirea la 5 ani de la diagnosticul de insuficienta cardiaca este mai mica decat supravietuirea in multe forme de cancer.

Insuficienta cardiaca este o boala cronica grava, in care inima nu poate pompa o cantitate suficienta de sange spre organe, pentru a sustine functionarea acestora. Cele mai frecvente cauze de insuficienta cardiaca, in Romania, sunt: infarctul miocardic si alte tipuri de boli coronariene, hipertensiunea arteriala, boli ale valvelor inimii si malformatiile congenitate cardiace.

Simptomele insuficientei cardiace pot include respiratia grea si oboseala extrema, impiedicandu-i pe pacienti sa munceasca sau sa ia parte la activitatile sociale obisnuite, efectul fiind izolarea sociala, anxietatea si depresia.

„9 din 10 pacienti diagnosticati cu insuficienta cardiaca nu stiu ca sufera de aceasta boala, aspect care indica o majora problema de comunicare intre medic si pacient, pe acest subiect. In plus, sunt putine persoanele care recunosc factorii de risc, semnele si simptomele insuficientei cardiace. De aceea, imbunatatirea comunicarii medic-pacient prin schimbarea oaradigmei clasice medicul spune, pacientul executa este esentiala, in asa fel incat pacientii cu insuficienta cardiaca sa nu mai fie expusi riscului de deces prematur si, pe de alta parte, sa aiba o calitate a vietii mult mai buna”, a afirmat dr. Marius Geanta.

Insuficienta cardiaca are prognostic nefavorabil comparable cu multe dintre cele mai frecvente forme de cancer. Costul semnificativ al bolii si pentru societate, din cauza unei rate mai mari de spitalizari si respitalizari si a impactului asupra familiei pacientului. Cel mai probabil, aceste costuri vor fi din ce in ce mai mari, odata cu cresterea prevalentei bolii pe fondul imbatranirii populatiei si a ratei crescute de supravietuire dupa atacuri de cord.

Cum sa actionam?

Grupul de lucru pentru insuficienta cardiaca al Societatii Romane de Cardiologie a identificat, intr-un document de pozitie, patru prioritati si directii de actiune in domeniul insuficientei cardiace din tara noastra:

– cresterea constientizarii publice si intelegerea implicatiilor bolii;

– realizarea unei baze de date pentru insuficienta cardiaca, la nivel national;

– sustinerea dezvotarii unitatilor medicale dedicate tratamentului insuficientei cardiace;

– asigurarea asistentei medicale de calitate si a monitorizarii pacientilor, in cadrul asistentei  primare.

Programul „Health Innovation Agenda” a fost initiat de Centrul pentru Inovatie in Medicina incepand cu anul 2015, cu scopul de a aduce pe agenda publica temele invatoare din medicina, in vederea cresterii nivelului de informare si educare asupra acestor subiecte de inalt nivel stiintific. Dar educarea si informarea trebuie sa se adreseze si pacientilor sau posibililor pacienti. Pentru ca, nu de putine ori, s-a constatat ca un pacient cu hipertensiune arteriala, de exemplu, nu stie sau nu este informat ca sufera si de insuficenta cardiaca, au mai subliniat specialistii.

Sursa: doctorulzilei.ro