Aceasta boala afecteaza milioane de oameni din Romania, dar majoritatea nu stiu ca o au!

800

 

Aceasta boala ascunsa face numeroase victime in Romania, iar ceea ce este cu adevarat incredibil este faptul ca majoritatea persoanelor nici nu stiu ca sufera de aceasta boala. Citeste in continuare pentru a afla despre ce boala este vorba si ce simptome are aceasta.

Hepatita este o maladie care face aproape la fel de multe victime ca SIDA, cauzand aproximativ 1,5 milioane de decese in fiecare an. Cele mai recente statistici arata ca in Europa 13,3 milioane de oameni traiesc cu virusul hepatic B, ceea ce inseamna 1,8% din populatia adulta. Alte 15 milioane de persoane sunt infectate cu virusul hepatic C – ceea ce reprezinta 2% din populatia adulta. Romania ocupa un loc fruntas in aceste statistici la capitolul incidenta hepatitei B in Europa, unul din zece romani a suferit de aceasta boala

Virusul hepatitic C (VHC) este unul dintre cele mai periculoase virusuri hepatitice si determina una dintre cele mai grave boli hepatice. Principala caracteristica a hepatitei acute C este tendinta de a evolua catre hepatita cronica, acest lucru intamplandu-se la aproximativ 80% din formele de hepatita virala C acuta, in lipsa simptomelor.

Hepatita C este o infectie virala a ficatului, transmisa prin sange, care a fost identificata abia in anul 1989. In principal, acest tip de hepatita se transmite prin contact direct cu sangele unei persoane infectate, adica prin transfuzie, ace infectate folosite de consumatorii de droguri intravenoase, acupunctura si tatuaje facute cu instrumentar nesterilizat. Folosirea in stomatologie si in medicina, in general, a unor materiale si instrumente prost sterilizate pot duce la infectarea pacientilor. De asemenea, se poate produce infectarea accidentala a personalului medical. Folosirea in comun a aparatelor de ras sau a periutelor de dinti pot infecta, prin contactul cu cantitati minime de sange provenite de la rani sau taieturi care par neimportante.

Perioada de incubatie a acestui tip de hepatita este de 5-6 saptamani. In majoritatea situatiilor, aceasta faza a bolii trece fara a se manifesta vreun simptom. De foarte multe ori, bolnavii sunt depistati cand boala este in faze avansate. Foarte rar apar simptome precum:

Oboseala

Lipsa poftei de mancare

Greturi si varsaturi

Dureri musculare

Dureri de cap

Uneori, febra

Lipsa concentrarii

Medical, analizele de sange arata ca transaminazele cresc foarte mult (adeseori, de peste 20 de ori fata de nivelul normal), ceea ce indica o leziune acuta a celulelor hepatice. Urmatoarea etapa in depistarea bolii o reprezinta efectuarea unor teste (anticorpi antivirus hepatita C). Si aceasta analiza poate fi inselatoare, asa ca urmatoarea etapa, edificatoare, este punctia hepatica (se recolteaza si analizeaza o mostra din ficat).

In timp ce in 20 la suta din cazuri hepatita C se vindeca spontan, in restul situatiilor ea se cronicizeaza, evolund lent (in zeci de ani) si putind ajunge la ciroza hepatica si cancer hepatic. In aceste din urma situatii, singura sansa de supravietuire a bolnavilor este transplantul, o operatie care se face rar (si din cauza lipsei donatorilor) si care este foarte costisitoare. Anul acestea, s-au facut doar opt transplanturi hepatice, peste 100 de bolnavi fiind pe listele de asteptare ale medicilor.

Statisticile prezentatate la Congresul de Hepatologie care s-a desfasurat de curand la Bucuresti sustin faptul ca dupa infectarea cu virusul hepatitic C, circa 55-85% dintre bolnavi dezvolta o boala cronica hepatica, 20-30% dintre acestia evolueaza spre ciroza hepatica, iar 1-5% spre carcinom hepatocelular (cancer). Boala poate evolua rapid (in 10 ani), mediu (20 de ani) si lent (in 30 de ani).

Sursa: realitatea.net