joi, martie 23, 2023

Aceast compus din turmeric impiedica raspandirea celulelor canceroase

 

Turmericul este unul dintre cele mai apreciate alimente de lumea medicala, numeroasele teste desfasurate asupra sa conferindu-i acestuia numeroase proprietati incredibile.

Un compus al curcumei – curcumina poate impiedica proliferarea celulelor canceroase, arata un  nou studiu american. Cercetarea readuce in discutie importanta alimentatiei in mentinerea sanatatii si posibilitatea ralizarii unor tratamente anticancer mai putin agresive.

Curcuma ar putea impiedica celulele canceroase sa se raspandeasca in organism, indeosebi la nivelul colonului, potrivit noului studiu american al cercetatorilor de la Universitatea Saint-Louis, publicat in Journal of Cancer. Efectul  creste (cantitatea de celule canceroase distruse) daca curcumina, care este un antioxidant puternic din curcuma, combinata cu silimarina, un compus activ al plantei numite armurariu. Cercetatorii au studiat celule canceroase colorectale si au comparat in laborator efectele mai multor compusi anticancer asupra acestui tip de celule. Mai intai curcumina, cu proprietati antiinflamatoare, si apoi silimarina, terminand cu combinarea amandurora.   Studiul a demonstrat ca „asocierea celor doua substante inhiba actiunea celulelor canceroase si le impiedica sa se raspandeasca“, afirma dr Uthayashanker Ezechiel, unul din autorii cercetarii. Studiul readuce in discutie importanta alimentatiei in lupta impotriva cancerului. Cu toate acestea, concentratiile prea mari de curcumina si silimarina pot fi periculoase, atentioneaza specialistii. „Deocamdata este mai sigur sa se adauge putin condiment in alimentatie si sa se consume curcumina in alimente precum curcuma sau curry decat sa se sa ia doze mai ridicate de astfel de compusi“, recomanda autorii cercetarii. Astfel, presararea unei cantitati mici de condimente in supe si salate poate contribui la completarea de antioxidanti. Noul studiu ar putea sta la baza unor noi abordari in tratamentul cancerului, insa este nevoie de cercetari suplimentare pentru intelegerea modului in care actioneaza amestecul.

Sursa: adevarul.ro

Ultimele stiri

Stiri