sâmbătă, iunie 10, 2023

Accesele de furie sunt cauza principala a cresterii riscului de infarct in Romania!

Sentimentele negative frecvente (suparare, manie, furie, ura) cresc semnificativ riscul bolilor de inima. Conform specialistilor, persoanele care experimenteaza frecvent accese de furie, trebuie sa acorde atentie deosebita sanatatii, intrucat exista o legatura stransa intre stres, emotii puternice si afectiunile cardiovasculare.

Cuvantul cheie in acesta privinta este „exagerarea”. Mania moderata nu constituie un factor de risc, ba mai mult, exprimarea supararii la un nivel rezonabil poate fi benefica pentru sanatate, reprezentand un mod de eliberare a tensiunii acumulate.

Pe de alta parte, raspunsurile exagerate manifestate in situatii de suparare, precum reactiile explozive, trantirea de obiecte sau tipetele stridente reprezinta manifestari problematice.

Mania frecventa poate accelera procesul aterosclerozei, afectiune ce presupune depunerea delipide pe peretii interni ai arterelor. Inima pompeaza sangele mai greu, vasele de sange se comptima, presiunea arteriala se mareste, iar nivelul de glucoza din sange si nivelul de lipide din vase cresc. In urma acestor procese, oamenii de stiinta considera ca pot aparea deteriorari ale peretilor arterelor.

Dar nu doar mania si supararea afecteaza inima; conform unor studii, nivelul crecut de anxietate si depresia puternica reprezinta factori de risc importanti in dezvoltarea sau agravarea afectiunilor cardiovasculare; in general insa, persoanele care simt frecvent manie, sufera si de alte probleme emotionale.

Bolile cardiovasculare constituie in ziua de astazi prima cauza a mortalitatii din lumea intreaga. In acest sens, specialistii avertizeaza ca „emotiile extreme si activitatea fizica foarte intensa au un efect similar asupra organismului”. Ambele pot sa ridice presiunea sanguina si frecventa cardiaca, alterand astfel fluxul circulator prin intermediul vaselor de sange si reducand fluxul de sange care ajunge la inima. Acest proces este important, in special in cazul vaselor de sange care sunt afectate de depunerile de colesterol si care pot obstructiona fluxul de sange, provocand infarctul.

Sursa: Rador.ro

Ultimele stiri

Stiri