marți, iulie 5, 2022

A murit unul dintre simbolurile muzicii romanesti de calitate. Nicu Alifantis: Drum lin catre stele, Om Bun!

Cantaretul Dan Andrei Aldea a murit, duminica, anuntul fiind facut de Nicu Alifantis. „Ne-a parasit marele muzician Dan Andrei Aldea! Drum lin catre stele, Om Bun!”, a scris pe Facebook Nicu Alifantis.

Dan Andrei Aldea, liderul formatiei Sfinx in anii saptezeci, s-a stabilit din 1981 in Occident (in Germania, la Munchen), unde si-a construit un studio de inregistrari, Dan’s Own, devenind aranjor si instrumentist de studio.

In Romania, a participat ca solist vocal, instrumentist, compozitor sau aranjor pentru cateva sute de piese, sub nume propriu sau in ajutorul altor muzicieni.

A abordat o paleta stilistica larga, pe care a extins-o cu atat mai mult dupa stabilirea sa in Germania: muzica clasica, blues, rock, reggae, pop-rock, folk, jazz, country.

Este considerat unul dintre cei mai creativi chitaristi romani, fiind apreciat si ca un foarte bun tehnician (fiind unul dintre putinii chitaristi solo care au studiat mai intai vioara).

Aldea a scris si interpretat cu Sfinx piese precum: „Sir de cocori”, „Om bun”, albumul-concept „Zalmoxe”, piesele „Din nou acasa”, „Fetele albine” s.a.

A participat in calitate de compozitor sau instrumentist la inregistrarea discurilor unor artisti ca Dida Dragan, Anda Calugareanu, Mircea Vintila, Vali Sterian. Dan Aldea a fost implicat si in lumea teatrului si filmului, scriind muzica de scena, dar si coloana sonora pentru filmul Nunta de piatra (1972, in colaborare cu Dorin Liviu Zaharia).

Pentru scena, a scris singur sau cu ajutorul celorlalti membri Sfinx, muzica spectacolelor Suferintele tanarului W (Goethe), Elisabeta I, A douasprezecea noapte (Shakespeare). Din muzica acestuia din urma a ramas celebru „Cantecul bufonului”, cunoscut astazi publicului si prin alte interpretari.

Dupa numeroase propuneri venite de-a lungul anilor, dupa 33 de ani de absenta din Romania, Dan Andrei Aldea s-a reintors „acasa”, printr-un concert care a avut loc in 2014, pe scena Filarmonicii din Oradea.

Ultimele stiri

Stiri