luni, mai 29, 2023

A murit Corneliu Turianu, judecatorul care nu l-a mai lasat sa candideze pe Ion Iliescu

Luni dimineata, s-a stins la spitalul Elias unul dintre cei mai cunoscuti judecatori, fost presedinte al Tribunalului Bucuresti dupa evenimentele din decembrie 1989.

Corneliu Turianu avea 76 de ani, iar boala care l-a tintuit la pat a debutat in urma cu o luna si i-a curmat viata fara ca familia sa stie, in acest moment, un diagnostic clar si, evident, cauzele decesului. Moartea a survenit ca urmare a unui stop cardiac, dar numai autopsia va lamuri ce l-a produs.

Cariera de magistrat a lui Turianu a fost intrerupta brusc, din dispozitie politica. Greseala de neiertat s-a produs la momentul alegerilor din 1996. Atunci, judecatorul Corneliu Turianu, presedintele TMB, a decis ca Ion Iliescu nu mai poate candida la presedintie fiindca si-a indeplinit cele doua mandate la care avea dreptul conform Constitutiei. A fost pentru prima oara cand o instanta dadea o hotarare impotriva sefului statului, aflat in exercitiu functiunii.

Iliescu a candidat, totusi, iar Turianu a iesit din sistem. si-a continuat cariera la CNSAS, iar o legislatura a fost si senator din partea PDL. Pana l-a doborat boala, a lucrat la CNSAS si nu a obosit sa lupte pentru crezurile sale din domeniul justitiei si sa demonstreze ca legea trebuie sa fie puterea suprema, arata EVZ.

Este cunoscut si drept judecatorul care a eliberat toti incarceratii ilegal de la Mineriada, in vremea lui Iliescu, taranistul care a avertizat primul asupra necesitatii unei Legi a Pamantului, prin care sa fie interzisa vanzarea acestuia catre straini, magistratul care a rejudecat Procesul Ceausescu, profesorul de drept care a semnalat aberatiile discriminarii majoritatii romanesti, prin care sunt incurajate oficial actele extremistilor maghiari.

Ultimele stiri

Stiri