joi, martie 23, 2023

A mancat in fiecare zi oua la micul dejun! Cum era de asteptat, rezultatul nu a intarziat sa apara!

 

Exista mai multe motive pentru care ouale nu ar trebui sa lipseasca de la micul dejun al celor care doresca sa fie sanatosi si plini de vitalitate. Dar, pentru inceput, in cele ce urmeaza noi va vom prezenta numai cinci dintre acestea care, speram noi, va vor face sa includeti mai mult acest aliment in dieta zilnica.

Plin de calitati, oul contine vitamine, minerale, grasimi si proteine complete, majoritatea localizate in galbenus. Albusul contine predominant apa si cateva proteine.

Un ou cu masa de 50 grame are o valoare energetica de 90-100 calorii si echivalenta ca valoare nutritiva cu aproximativ 150 ml de lapte sau 40 grame de carne sau 20 grame branza uscata. Digestibilitatea oului este foarte ridicata: 97% pentru albus si 100% pentru galbenus.

Pe de alta parte, oul este un aliment complet util in toate dietele indiferent daca respecti sau nu o cura de slabire. In plus, jumatate din caloriile dintr-un ou sunt calorii negative, adica calorii pe care organismul le consuma pentru a digera si asimila alimentele. Toate grasimile din ou se afla in galbenus. Tot in galbenus se gasesc si vitaminele liposolubile. Ele sunt reprezentate de vitamina A (caroteni si retinol) si de vitamina D. Vitaminele hidrosolubile se gasesc atat in albus, cat si in galbenus, fiind reprezentate de vitaminele complexului B.

Consumul recomandat de specialisti este de 4 oua pe saptamana. In ciuda speculatiilor, grasimile din ou nu duc la cresterea colesterolului si nici nu fac rau „la ficat”,ba dimpotriva, oul are aminoacizi esentiali care sustin activitatea ficatului.

Pe langa aceste calitati nutritionale de necontestat, consumul de oua poate imbunatati calitatea vietii, contribuind la:

1. Cresterea puterii de concentrare – aproape toti nutrientii esentiali pentru organism se regasesc intr-un singur ou, asa ca este startul perfect pentru o zi importanta. Un mic dejun care contine oua ajuta la imbunatatirea nivelului de atentie si concentrare, stimuland creativitatea si puterea de rezolvare a problemelor matematice.

2. Dezvoltarea creierului – colina, un nutrient esential continut de ou, imbunatateste dezvoltarea si activitatea creierului. Corpul nostru nu poate produce singur acest nutrient, motiv pentru care el trebuie asimilat din alimente. Colina se mai gaseste in cafea si lapte, alte doua alimente care pot fi servite dimineata, la micul dejun.

3. Energizarea organismului – continutul ridicat de proteine din oua reduce pofta de mancare, senzatia de foame si ofera organismului un plus de energie. Din acest motiv, oul este un aliment nelipsit din dietele combinate.

4. Prevenirea aparitiei cheagurilor de sange – consumul moderat de oua scade considerabil riscul de atac de cord sau accident vascular cerebral prin prevenirea si reducerea cheagurilor de sange.

5. Mentinerea unei sarcini sanatoase – colina contribuie la dezvoltarea creierului fatului si ajuta la prevenirea defectelor din nastere. Doua oua contin aproximativ 250 mg de colina adica aproape jumatate din doza zilnica recomandata femeilor insarcinate, dar si celor care alapteaza.

 

Sursa: antenasatelor.ro

Ultimele stiri

Stiri