Anual, in Romania sunt diagnosticate aproximativ 80.000 de cazuri noi de cancer si aproape 30.000 de decese sunt provocate de aceasta boala, informeaza Agerpres.
Statisticile grave au fost furnizate de coordonatorul Centrului de prevenire si control al cancerului de la Institutul „prof. dr. Ion Chiricuta” din Cluj-Napoca, Florian Nicula. Potrivit acestuia, doar un caz din sase este inregistrat anual in registrele de cancer.
Cercetatorii danezi ar fi gasit accidental o metoda de a dezvolta un tratament universal impotriva cancerului, dupa ce au descoperit ca anumite proteine de malarie ar putea fi utilizate ca o arma foarte eficienta impotriva acestei boli, potrivit de independent.co.uk.
Cercetatorii de la Universitatea Copenhaga doreau sa gaseasca o modalitate de a le proteja pe femeile insarcinate impotriva malariei, boala ce poate produce o serie de probleme medicale severe, deoarece ataca placenta. Insa ei au descoperit ca proteinele de malarie pot sa atace in acelasi timp si cancerul. Potrivit acestora, noua metoda ar fi eficienta in cazul a 90% din tipurile cunoscute de cancer.
Oamenii de stiinta au combinat un fragment de proteina, folosit de vaccinul contra malariei, cu o toxina. Fragmentul poate fi introdus ulterior in celulele canceroase pentru a elibera toxina, distrugand celulele tumorale.
Cercetatorii danezi au descoperit ca in ambele cazuri proteinele de malarie se ataseaza de acelasi carbohidrat. Noul tratament ar putea exploata similaritatile dintre cele doua situatii.
Acel carbohidrat asigura o crestere rapida a placentei. Cercetatorii au aratat, odata cu noua descoperire, ca acesta asigura aceeasi functie si in cazul tumorilor – iar parazitul malariei se ataseaza de celulele canceroase exact in acelasi mod, putand apoi sa le distruga.
Oamenii de stiinta cautau de foarte mult timp o metoda care sa le permita o modalitate de a exploata similaritatile dintre placenta si tumori.
„Timp de decenii, oamenii de stiinta au cautat similaritati intre cresterea placentei si a tumorilor. Placenta este un organ, care, care intr-un interval de cateva luni, creste de la cateva celule pana la un organ care are o greutate de aproximativ un kilogram, furnizand embrionului oxigen si nutrientii necesari intr-un mediu relativ strain. Dintr-un anumit punct de vedere, tumorile fac acelasi lucru, cresc cu agresivitate, intr-un mediu relativ strain”, a spus Ali Salanti, cercetator la Universitatea Copenhaga.
Sursa: realitatea.net